Magie van opstellingen
Opleidingen
Léon Kempees
Opleidingen
03/05/2024
1 min
0

De Magie van Systemisch Werk & Opstellingen

03/05/2024
1 min
0

Vaak hoor ik van deelnemers aan opstellingsdagen dat familieopstellingen zo magisch zijn. Deze magie ontvouwt zich doordat representanten opmerkelijk veel kunnen voelen en waarnemen, en patronen en dynamieken zichtbaar kunnen maken voor de vraaginbrengers. Hoewel ik opstellingen een zeer waardevolle methode vind, ligt daar voor mij niet de essentie van de magie. Maar waar dan wel?

Voor mij is een opstelling (met representanten) slechts een methode. Een prachtige methode, dat zeker, maar niet meer dan dat. De werkelijke kracht, het fundament, is voor mij het Systemisch Fenomenologisch Werk. De kennis van en het begrip voor de Gewetens, de basisprincipes, de fenomenologische waarneming en het bewustzijn van wat patronen en dynamieken teweegbrengen in systemen en bij individuen - hier begint mijn fascinatie en passie.

Ik ontmoet mijn klanten en onze studenten ergens op hun (innerlijke) reis. In beweging en onderweg werken we aan bewustwording, innerlijke wijsheid, (innerlijke) ordening en het ontdekken van hun (en onze) natuur. Hoewel dit mooi kan klinken, is het niet altijd een prettige of gemakkelijke reis.

Dit werk vereist dat men de eigen schaduw onderzoekt, onder ogen komt waar angsten, diepe pijnen en overlevingsmechanismen hun oorsprong vinden. Het gaat om het aangaan van schuld en schaamte en om afscheid te nemen. Het biedt ruimte, maar ik kan je verzekeren dat je er niet met schone handen vanaf komt.

Hierin ligt voor mij de magie. Het werken met mensen die, ondanks alles, bereid zijn deze weg te bewandelen. Want vaak weten de mensen die ik tegenkom in dit werk, dat zij met Systemisch Werk het leven in al haar (veer)kracht kunnen waarnemen en ervaren. En wat is er magischer dan het leven zelf?

Reacties
Categorieën