Thema De Man-ai
Opleidingen
Léon Kempees
Opleidingen
01/16/2024
2 min
0

De poorten zijn geopend

01/16/2024
2 min
0

De poorten zijn geopend


Stilte

Bezinning

Verlies

Afscheid en rouw


Donker

Patronen

Overgave

Nieuw leven


Welkom

De poorten staan open

Treedt binnen

Met al dat je meebrengt


Wordt gewaar

Wat in de diepte ligt verscholen

Laat komen

Wat door je heen mag bewegen


Laat los

Wat je niet meer dient

Omarm

Jouw potentieel


- Léon Kempees, januari 2024


Ai versie van thema De Man


De afgelopen weken waren voor mij (en velen anderen) een periode van stilte, bezinning, verlies, afscheid en rouw. Sinds het overlijden van mijn vader, merk ik dat ik in de laatste weken van het oude jaar en de eerste weken van het nieuwe jaar naar binnen moet gaan. Gas terugnemen, in de vertraging meebewegen met wat zich aandient. En ergens in januari dient zich altijd mijn diepe verdriet aan, het gemis. Ieder jaar weet ik dat het komt, en toch voelt het soms als een verrassing wanneer het ineens aan de poorten verschijnt. Of beter gezegd, de poorten openschopt om met enig gevoel voor dramatiek mijn binnenplein te betreden. Dit jaar was niet anders, de pijn, het gemis, de beelden, het gevoel was er ineens. De intensiteit was zoals altijd. Het doet nog altijd veel pijn. Mijn reactie was dit keer anders. Ik heb het verwelkomd en mij erdoor laten bewegen. Hoewel mijn eerste impuls vaak (er tegen) vechten is, kon ik mijn armen, handen en hart openen. Al het moeten, willen en doen viel weg. Ik kon het meer toestaan en voelde dat het over liefde ging, zoals het altijd is gegaan. Iets wat ik diep vanbinnen wist. Het besef en het daadwerkelijk voelen was eerder minder aanwezig.


Een verschuiving die hierbij kwam, was die van kind naar zoon. Ogenschijnlijk lijkt het hetzelfde, maar zo voelt het niet. Vanuit het kind in mij had ik ergens de illusie dat als ik hem maar vast bleef houden, ik nog bij hem kon zijn, en hij bij mij. Hierdoor heb ik een deel van mezelf met hem (mee) laten gaan, een stuk van mezelf afgesplitst, vanuit een kinderlijke wens om de pijn en de realiteit niet te accepteren zoals die is. Het maakte me onvrij en deels afwezig. In de overgave en het toestaan van de pijn, het verdriet, het gemis en de vertraging die nodig was, merkte ik het verschil. En ook dat het tijd was om 'dat deel' terug te roepen. Als zoon, als vader, als mens, als Léon, weet ik dat het leven komt en gaat zoals het wil. En dat ik dat slechts te nemen heb.


Deze periode ging niet alleen over mijn vader. Het ging ook over (samen) zijn, het doorvoelen van wat 2023 heeft gebracht, over stilte, rusten en genieten van mijn gezin. En langzaamaan begint er weer van alles te ontstaan. De eerste opleidingsdagen, Systemisch Werk & Opstellingen, van de Spekkoek. Academy zijn geweest (ging over patronen    ), de eerste klantensessies zijn achter de rug en Het nieuwe dient zich aan.


De poorten zijn geopend!Meer weten over onze opleiding? Bekijk onze opleiding


Wil je zelf aan het werk met de Spekkoek. thema's? Via onderstaande afbeelding kan je jouw eigen set bestellen.


Open afbeeldingenBestel jouw Spekkoek. Kaartenset


Reacties
Categorieën