Opleidingsruimte Spekkoek Academy
Opleidingen
Léon Kempees
Opleidingen
09/28/2023
3 min
0

Geboorte Spekkoek. Academy

09/28/2023
3 min
0

Geboorte

 van de Spekkoek. Academy

Het Zaadje

Dek mij toe met donk’re aarde
Ontneem mij maar het volle licht
Laat mij zijn, zo zonder zicht
Want in mij schuilt grote waarde

Geef aan mij het levend water
Wacht met mij op juiste tijd
Eigen tempo dat mij leidt
Naar de mogelijkheid van later

En zie wat groeit in open lucht
Wat zo langzaamaan verschijnt
Naar de vorm die zich verfijnt
Eerst de boom
En dan de vrucht

Gedicht : Naomi Franken
Wat geboren mocht worden…

Zowel in het gedicht van Naomi als in het boekje van de Spekkoek. Kaartenset, gaat het over donkere aarde. Verduren in het donkere is iets wat veel mensen moeilijk vinden. Natuurlijk zijn er ook mensen die juist een hang naar het donker hebben. Ik geloof dat ik er ergens tussenin zit. Het donker (in en om mij heen) ben ik gaan waarderen. Meestal was het niet fijn, en toch is het fascinerend, mooi en soms terugkijkend ook leuk   . Er gaan vele zaadjes, lessen en zelfs schatten schuil in het donker. En juist die vind ik zo de moeite waard om verder te onderzoeken. Zonder dat onderzoek, zonder de reflectie, en zonder het soms pijnlijke proces waren Naomi en ik niet tot de Spekkoek. Kaartenset, de Podcast en nu tot de Spekkoek. Academy gekomen.

Ontkiemen en oprichten

Sinds oktober 2021 werken wij samen in verschillende projecten, workshops en bedrijven. En hoewel wij prachtige workshops, diensten en evenementen hebben gedraaid, was het niet allemaal ‘unicorns and rainbows’. Onze liefde voor onze Indische achtergrond en het Indische werkveld heeft ons ook langs complexe, moeizame en pijnlijke stukken bewogen. En dat was ook gewoon nodig. Het vroeg ons om keuzes te maken. Om “dingen” te beëindigen. Om te volgen wat door ons heen mag komen en open te staan voor wat zich aandient.

Een van die dingen was natuurlijk de Spekkoek. Kaartenset en daarmee was ook het zaadje van de Academy geplant. Vorige week (op Prinsjesdag) hebben wij officieel de Spekkoek. Academy opgericht bij de notaris. Wij zijn ontzettend goed begeleid door Jeroen Heijstek van VWZ Notarissen in Almelo. En notaris Jan Smelt maakt van het passeren van de/een akte altijd een klein feestje!

Meerdere mensen hebben ons gevraagd of het wel nodig was om gelijk een ‘nieuw’ bedrijf op te richten. En daar konden we slechts één antwoord op geven. JA! Bij ons was er geen twijfel dat dit nodig was. Het geeft een stevig fundament als bedrijf, als instituut en voor ons als ondernemers.

Het ongemak bracht (ook weer) wat lelijke kanten van mij naar boven. Soms voerde ik het gesprek te zakelijk en uit verbinding (met Naomi). Maar vooral uit verbinding met wat wij hebben gedaan, wat wij gaan doen en dus vooral uit verbinding met mijzelf. Het was nodig dit te ervaren. Het maakte mij bewust dat ik mij weer had te verbinden. Met mijn oorsprong en met mijn natuur. Ik had mij te voeden.

Voeding en Oorsprong

En dat was dit keer een gemakkelijke. Want in die donkere aarde, waar mijn wortels de aarde raken, kon ik mij laten voeden vanuit mijn en ook onze oorsprong.

Ik vond voeding in mijn achtergrond. Met de foto’s en documenten die ik wist te vinden in de archieven van het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG). Prachtige documenten en foto’s die mijn puzzel weten te vullen. Stukje voor stukje helen ze de gaten van (innerlijk) oorlog en gedwongen verplaatsing. Het helpt om meer hier te zijn, te staan en te richten.

Voeding vind ik ook door te kijken en te doorvoelen wat wij de afgelopen jaren hebben gedaan, wat wij hebben bereikt en wie daarbij betrokken waren. De mensen die langs zijn gekomen, die hebben bijgedragen of die “even” met ons meeliepen. Leermeesters, collega’s, klanten en natuurlijk de steun vanuit onze gezinnen.

Geboren

De Spekkoek. Academy is geboren. Er is energie, stroom en vooral heel veel levensvreugde. Bestaande contacten en nieuwe contacten dienen zich aan. Nieuwe bewegingen. Ontzettend leuke studenten die in November bij ons de jaaropleiding Systemisch Werk & Opstellingen gaan volgen. Er is veel ruimte voor creatie en kunst. Waar de kaartenset al ware kunst voor ons is, opent dit veld zich nog verder. We ontmoeten te gekke kunstenaars die hun bezieling en Levenskunst willen delen. Poëzie, Spoken word, dans, illustraties en muziek waren al onderdeel van ons werk. Dat wordt alleen maar meer.

Locatie

En met die mensen die bijdragen en meelopen was daar ook Luit Afman. Luit en ik zijn elkaar al eens tegen het lijf gelopen en onlangs liepen (en sloegen    ) wij elkaar tegen het lijf. De afgelopen maanden is Luit ontzettend druk geweest met zijn nieuwe bedrijfsruimte te creëren. Hij heeft een ontzettend mooi en hard (/hart) werk geleverd. Met ‘De vrije ruimte’ was er ook ruimte voor ons. Sinds deze week zijn wij in ieder geval iedere maandag in Utrecht te vinden aan de Gansstraat 164. Wij zijn dan beschikbaar voor onze klanten, netwerk en collega’s. Voor coaching, afspraken en opstellingsdagen. Ook onze opleidingsgroep zal hier de opleiding krijgen. Naomi en ik zijn ontzettend blij en trots op deze nieuwe stap.

Welkom bij de Spekkoek. Academy!

Reacties
Categorieën