Familie Kempees Verplaatsing
Spekkoek Kaartenset
Léon Kempees
Spekkoek Kaartenset
08/27/2023
1 min
0

De Diepe Lagen van 'Verplaatsing': Mijn Favoriete Kaart uit de Spekkoek. Kaartenset

08/27/2023
1 min
0


Voor Naomi, Nina en mijzelf was kaart nummer 8, met als thema 'Verplaatsing', een must-have in de Spekkoek. Kaartenset. Dit thema is voor mij persoonlijk geladen; het is verbonden met de gedwongen verplaatsing van mijn (Indische) familie vanuit voormalig Nederlands-Indië naar Nederland. Verplaatsing gaat hand in hand met groot verlies. Zowel bewust als onbewust wordt er veel achtergelaten, en mensen vertrekken zonder de mogelijkheid van een echt afscheid. Ze zijn onderweg naar iets nieuws, maar het is de vraag of ze daar ooit echt aankomen—mentaal, emotioneel en op zielsniveau.

Thema Verplaatsing

Wat ik zie in de illustratie

De illustratie op de kaart 'Verplaatsing' is een prachtige weergave van wat ik hierboven beschrijf. De man met een zware rugzak, onderweg met zijn dochter, verliest boeken, bladzijden en zelfs de sleutel tot zijn (t)huis. Zijn voetstappen laten een diepe inprent achter in de vorm van een hart. Het zijn de Sporen van Verplaatsing. Hij kijkt achterom, zijn ogen gericht op het verleden, terwijl hij bijna blindelings naar de toekomst beweegt. Zijn dochter, daarentegen, is vooruit gericht en laat slechts lichte sporen achter. Haar blik is op de toekomst.

Wat zegt dit over mij?

Ik ben veel onderweg geweest in mijn leven. In die verplaatsingen heb ik me zowel vrij en ontspannen als ontheemd en eenzaam gevoeld. Mensen met een (gedwongen) verplaatsingsachtergrond, zoals ik, dragen vaak de emotionele en psychologische erfenis van de generaties voor hen. Voor mij zijn Systemisch Werk, lichaamswerk en Verlies, Afscheid en Rouw essentieel geweest in mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Dit zijn slechts enkele van de aspecten die deze kaart en illustratie zo speciaal voor mij maken. Samen met de kleurstelling, het licht, de schaduw en het donker, maakt dit 'Verplaatsing' tot een van mijn favoriete thema's en illustraties uit de Spekkoek. Kaartenset.


*Bovenstaande foto: Familie Kempees (Opa & Oma met 8 kinderen) vlak na aankomst in NL bij de medische keuring. (Picture by Leonard Freed, ©Leonard Freed)

Reacties
Categorieën