Spekkoek Verplaatsing en Man
Indisch Goud
Léon Kempees
Indisch Goud
09/18/2023
3 min
0

Voor de Mannen

09/18/2023
3 min
0

Inspiratie komt en gaat, maar als ze komt, moet ik haar volgen. En nu is het moment daar. Na jaren van systemisch werk en persoonlijke ontwikkeling, is het tijd voor een nieuwe stap: een dag speciaal voor Indische/Molukse/Aziatische mannen.

Vanavond was ook zo'n moment. Van iets wat zich al maanden aandiende, maar waar ik een tijd geleden te hard mijn best voor probeerde te doen. Vanavond kwam het 'ineens'. Daarmee bedoel ik: vanavond (zondag 17 sept) viel het samen, voelt het juist, voelt het kloppend, voelt de timing goed.


Na een aantal jaren gewerkt te hebben met Systemisch Werk kwam ik in aanraking met 'Mannenwerk'. En met in aanraking bedoel ik: ik hoorde ervan. Ik bleef er ook ver van weg. Niets voor mij, vond ik. Man zijn, vader worden, partner zijn was altijd iets wat gebeurde. Of door leeftijd, door keuzes en gebeurtenissen en de loop van het leven. Ik was het gewoon. Natuurlijk gaf ik het een bepaalde betekenis, maar meer dan oppervlakkig was het misschien niet. Een aantal gebeurtenissen in mijn leven raakte dit thema.


Naast natuurlijk het systemisch werk zijn er in de afgelopen jaren een aantal gebeurtenissen in het bijzonder die het 'Man-zijn' diep raakten. Het overlijden van mijn vader, direct gevolgd door de geboorte van mijn vierde kind (derde zoon), mijn reis naar Indonesië, trouwen, deelname aan het INDO-weekend, de oprichting van Indisch Goud, het maken en uitbrengen van de Spekkoek. Kaartenset en het MAN weekend bij Parsivals Men. Te veel om nu allemaal te beschrijven, maar wel essentieel.


In het bijzonder het overlijden van mijn vader. De maanden en jaren na zijn dood waren zwaar en moeilijk. Niet iedere dag en elk moment. Maar damn, wat heb ik hem gemist. En dat doe ik nog steeds. Het verlies van mijn vader maakte mij ook weer meer zoon. Teruggeworpen in het (innerlijke) systeem van Vader, Moeder en Zoon. Wat betekent het om zoon te zijn? Wat voor zoon ben (of was) ik? Wat voor vader is/was hij? Vragen die regelmatig passeerden. In die tijd vaak zonder antwoord. Vragen die daarop volgden zijn: Wie ben ik als vader? Wie ben ik als Man? Wie en hoe ben ik als persoon?


Sinds mijn kennismaking met het Systemisch trauma- en verzoeningswerk tijdens de I.N.D.O. dagen van Hilbrand Westra, hebben deze vragen nog diepere lagen geraakt. Wat betekent het om een (3e gen) Indische Man te zijn? Wat zijn de effecten van de (gedwongen) verplaatsing op 'het' en mijn Man-zijn? Maar ook: Hoe kijk ik naar Indische Mannen? Wat vind ik van Indische (misschien breder: Aziatische) Mannen?


Indisch Goud
Al sinds de oprichting van Indisch Goud speel ik met de gedachte om een dag of weekend te organiseren voor Indische/Molukse/Aziatische mannen. Meerdere keren hebben deelnemers en mensen uit ons netwerk al aangegeven dat er interesse is. Maar toch kwam ik er niet toe. Zo nu en dan heb ik voorzichtig eens rondgevraagd, om het daarna weer te laten varen.


In maart en april nam ik deel aan de Parsivals Men weekenden onder leiding van onder anderen Hilbrand, Guus, Arno en Jeroen. Intense dagen met een groep mannen die ik nu mijn broeders noem. Bijna alle thema's rondom Man-zijn kwamen aan bod. Zou ik dan na deze weekenden eindelijk een dag organiseren voor mannen bij Indisch Goud? Nee, dit was het nog niet voor mij.


En dan nu.. What's Changed?
In de zomermaanden kwam er weer een golf: de golf van de Spekkoek Academy. Ik sprong erop en ging ervoor. De intensiteit, snelheid en doortastendheid waren hoog. Geen tijd om te veel na te denken, gewoon doen en "scheppen". Soms vergat ik de mensen om mij heen mee te nemen, soms zat ik tot diep in de nacht aan de site te werken en soms moest ik even een stap terug doen. En dat was allemaal oké. Ik kon blijven surfen en anderen erin laten delen, meebewegen en deelnemen. Met deze golf kwamen zijdelings andere golven waarop ik kon surfen. Maar het was anders, ik was anders, en ik deed het anders.


Afgelopen weekend volgde ik dag 1 van de experimentele jaargang 'Systemic Martial Arts' van SSB onder leiding van Hilbrand Westra en Damian Burgenik. En het klikte. Ik heb van begin tot eind genoten van de dag. Geweldige combinatie, inspiratie alom en belangrijk: ik stond helemaal aan. Mijn lijf was aan, geweldig!


En nu, vanavond na een korte workout, een meditatie op mijn Shakti-mat (spijkermat) en een koude douche, wist ik het. Ik ga een dag organiseren bij Indisch Goud. Een dag voor alleen mannen. Een dag van onderzoek, voor mij en voor de Indische/Molukse/Aziatische mannen die komen. Met systemisch werk, met gesprekken (maar niet te veel), met mini-opstellingen en oefeningen. Maar vooral met ontmoetingen van Man tot Man, Zonen tot Zonen, Vaders tot Vaders. 

Meer dan dit weet ik er nog niet over. Dat komt wel.


Praktische Informatie

  • Vrijdag 13 oktober

  • 09.30u tot ongeveer 16.30u

  • Ergens in Utrecht (ik zorg dat we een locatie hebben)

  • Incl. koffie/thee/water en lunch

  • Maximaal 6 deelnemers (eerlijk voelt dit als de max die ik nu alleen kan hebben)

  • Bij grotere interesse regel ik een co-begeleider (man uiteraard)

  • Kosten €165,- incl BTW voor particulieren, excl. BTW in geval van zakelijk factuur

  • Inschrijven via: leon@indischgoud.nl 


LET'S GO!

Reacties
Categorieën