Opleiding Systemisch Werk & Opstellingen

Begin je reis van persoonlijke transformatie, van professionele groei, en van transculturele bewustwording.

Opleiding Systemisch Werk & Opstellingen

Begin je reis van persoonlijke transformatie, van professionele groei, en van transculturele bewustwording.

18

dagen (9 blokken)

8-12

deelnemers

2 opleiders

Léon Kempees & Naomi Franken

24 nov

Start eerstvolgende opleiding
Logo

Duik Diep in Systemisch Werk: Een Intensieve Leerreis

Ontdek de diepte van Systemisch Werk & Opstellingen in deze omvangrijke en intensieve opleiding, die begeleid wordt door Léon Kempees en Naomi Franken. Deze opleiding is ontworpen om een grondig begrip en praktische toepassing van systemisch werk en familieopstellingen te bieden. Het faciliteert in een diepgaande studie van systemische principes en de systemische praktijk, variërend van basisprincipes, patronen en dynamieken tot een fundament in technieken en interventies. In de negen modules, wordt je uitgedaagd om je begrip en vaardigheden te ontwikkelen door het geleerde in de praktijk te brengen. Doordat we ook veel proceswerk doen zal deelname aan deze leerreis niet alleen je professionele maar ook je persoonlijke ontwikkeling verrijken.
Meer info


Opleiders Spekkoek Academy Leon en Naomi
Opleiders Léon Kempees en Naomi Franken

In deze opleiding leer je...

  • alles over systemisch werk in negen uitgebreide blokken.
  • zelf (familie)opstellingen begeleiden door praktische oefeningen.
  • niet alleen professionele, maar ook persoonlijke groei te bevorderen.
  • hoe je je certificaat kunt behalen door succesvol het examen af te ronden.
  • diverse onderwerpen zoals familiedynamieken en migratie-effecten.
  • door een intensief programma met twee lesdagen per module.
  • technieken en inzichten die je direct in je werk kunt toepassen.
  • van ervaren opleiders.

De opleiding in blokken

Inhoud SW&O

Blok 1 - Fundamentals

Onze reis begint met het fundamentele begrip van wat Systemisch Fenomenologisch Werk is. Wij duiken in de essentie van het gedachtegoed en je ontdekt de basisprincipes die haar vormgeven.


Door middel van twee intensieve lesdagen zul je:
- Leren over Basisprincipes
- Inzicht krijgen in B.O.B. en Erkenning
- Verdiep je kennis over De gewetens
- Oefenen met Genogrammen & Tijdlijnen
- Onderzoek Jouw Eigen Systeem

Dit blok biedt je een solide basis en voorbereiding op de verdere modules in het opleidingsjaar. Door je te verdiepen in deze basisprincipes, ben je beter uitgerust om de complexiteit van systemisch werk te begrijpen en toe te passen.

Blok 2 - Basishouding en Individuele Opstellingen

In het tweede blok van de opleiding focussen we op de ontwikkeling van je systemische houding en de toepassing hiervan in individuele opstellingen. We nemen je mee door het fascinerende landschap van fenomenologie en het wetende veld.


Tijdens deze twee intensieve lesdagen zul je:
- Duiken in Fenomenologie
- Ontdekken wat het Wetende Veld inhoudt
- Verkennen van L.E.M. (Lichaam, Emotie, Mentaal)
- Praktijkervaring opdoen met 1 op 1 Werk
- Kennis maken met diverse Werkvormen en Modellen

Dit blok zal je begrip van het systemisch werk verdiepen en je vaardigheden in het begeleiden van individuele opstellingen vergroten. Het stelt je in staat om de theorie in praktijk te brengen en je eigen systemische coachingsvaardigheden te ontwikkelen.

Blok 3 - Opstellingen, Dynamieken & Patronen

In het derde blok zetten we de volgende stap in het begrijpen van de diepere lagen van systemische opstellingen. Je wordt meegenomen in de wereld van opstellingen, dynamieken en patronen.


In de loop van deze twee inspirerende lesdagen zul je:
- De methode van Opstellingen (in groepen)
- Dieper ingaan op Fenomenologie (vervolg)
- Dynamieken onderzoeken
- Patronen identificeren
- Leren over Interventies

Dit blok verrijkt je begrip van systemische fenomenen en stelt je in staat om zelfstandig groepsopstellingen te begeleiden. Leer (complexe) dynamieken en patronen te herkennen in opstellingen. Maak een begin met interventies en helende bewegingen.

Blok 4 - Het Lot, Daders & Slachtoffers

Het vierde blok neemt je mee op een diepgaande verkenning van het familielot, de dynamiek tussen daders en slachtoffers, en het werken met het innerlijke kind.


In deze twee intensieve lesdagen zul je:
- Leren over het Familielot
- Onderzoeken van Daders & Slachtoffers
- Verdiep je in het Zware Lot
- Ontdekken van het Collectieve Lot
- Praktijkervaring opdoen met Innerlijk Kindwerk

Dit blok gaat diep in op de donkere en lichte kanten van het menselijk bestaan en biedt je de tools en inzichten om op een respectvolle en effectieve manier met deze thema's te werken.

Blok 5 - Praktijkdagen

In het vijfde blok krijg je de kans om de opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen. Onder begeleiding van de opleiders, zul je zelf oefenen en gastcliënten begeleiden.


Gedurende deze twee praktische en interactieve lesdagen zul je:
- Zelf oefenen (plenair/individueel)
- Begeleiden van gast cliënten
- Tussenevaluatie

Dit blok is ontworpen om je te helpen de overgang te maken van theorie naar praktijk. Het stelt je in staat om te ervaren hoe het is om als systemisch begeleider te werken, en biedt een platform voor reflectie en groei. Door het begeleiden van een gast cliënt en het ontvangen van constructieve feedback, krijg je een duidelijk beeld van je sterke punten en gebieden die je verder kunt ontwikkelen.

Blok 6 - Liefde en Relaties

Het zesde blok staat in het teken van liefde en relaties. We verkennen de unieke systemische dynamieken die een rol spelen in partnerrelaties, het huwelijk en samengestelde gezinnen.


In deze twee boeiende lesdagen zul je:
- Inzicht krijgen in Partnerrelaties
- Verdiepen in Masculien en Feminien
- Bestuderen van Het Huwelijk
- Onderzoeken van Grote en Vorige Liefdes/Partners
- Leren over Samengestelde Gezinnen

Dit blok biedt je waardevolle inzichten en praktische tools om te werken met liefdesrelaties en de unieke uitdagingen die kunnen ontstaan binnen deze systemen. Je leert hoe je cliënten kunt ondersteunen bij het navigeren door hun persoonlijke relaties.

Blok 7 - Effecten van Verplaatsing en Migratie

In dit blok richten we ons op de systemische impact van (gedwongen) verplaatsing en migratie. Dit blok helpt je om de diepe effecten van deze bewegingen te begrijpen en hoe ze invloed hebben op individuen en systemen.


In deze twee verrijkende lesdagen zul je:
- Kennis maken met belangrijke modellen en werkvormen
- Verdiepen in Gedwongen Migratie
- Onderzoeken van Eigen Grond vs. Vreemde Grond
- Werken met Bronmateriaal
- Duiken in Cultuur
- Leren over TransCultureel Systemisch Werk

Dit blok biedt je diepgaand inzicht in de invloed van migratie en verplaatsing op systemen. Met deze kennis kun je cliënten helpen inzicht te geven wat de effecten van verplaatsing en migratie zijn, en wat het doet met hun gevoel van identiteit en behoren.

Blok 8 - Integratie en Presentatie

Het achtste blok van de opleiding is gericht op het integreren van de opgedane kennis en het presenteren van je ontwikkeling en inzichten.


In deze twee intensieve dagen zul je:
- Werken aan de losse eindjes
- Zelf opstellingen begeleiden
- Integratieopstellingen
- Presenteren van Jaarreis Presentaties

Dit blok helpt je om alle geleerde concepten, technieken en ervaringen samen te brengen in een samenhangend geheel. Je krijgt de kans om je begrip en vaardigheden te demonstreren en te delen wat je hebt geleerd tijdens deze diepgaande reis in systemisch werk en opstellingen. Het bereidt je ook voor op het naderende examen blok, waar je de kans krijgt om je vaardigheid in systemisch werk en opstellingen te tonen.

Blok 9 - Examens

Het negende en laatste blok staat in het teken van de evaluatie van je opgedane kennis en vaardigheden door middel van examens. Het is tijd om je begrip en bekwaamheid te demonstreren en je certificering te behalen.


Deze twee dagen staat het volgende op het programma:
- Theorie Examen
- Praktijk Examen
- Certificering
- Afronding en viering

Dit laatste blok biedt je de kans om je kennis en vaardigheden in systemisch werk en opstellingen ten tonele te brengen. Het is zowel een evaluatie van je ontwikkeling als een viering van je groei en prestaties. Na het afronden van dit blok, zul je vol vertrouwen en met een rijke set vaardigheden en inzichten naar buiten stappen, klaar om je systemische werk voort te zetten.

Leergang SW&O

De 'Opleidingsjaar Systemisch Werk & Opstellingen' is een grondige opleiding in systemisch werk en (familie)opstellingen, verdeeld over negen blokken. Elke module bestaat uit twee lesdagen waarin we jou zullen onderdompelen in de verschillende aspecten van systemisch werk: van fundamentele principes tot complexe dynamieken en patronen. Van het theoretische kader tot praktische toepassing. Je leert fenomenologisch werk, systemische coaching, en diverse vormen van opstellingen. Je verkent diepe onderwerpen zoals familie en relatie dynamieken, migratie-effecten, en de delicate balans tussen daders en slachtoffers binnen systemen. In de opleiding werk je toe naar praktijkgerichte sessies waarin je zelf opstellingen begeleidt, je leerproces integreert en je groei als begeleider bekrachtigt. Na het afsluitende examen blok ontvang je bij succesvolle afronding jouw certificaat. Deze opleiding zal je voorzien van de inzichten, technieken en vertrouwen om je werk naar een hoger niveau te tillen.


Ik meld mij direct aan!

Eerst volgende lichtingen

Start November '23 - SPK23

Vr/za groep

Trainingsdata: 24/25 nov, 8/9 dec, 12/13 jan, 9/10 febr, 8/9 mrt, 5/6 apr, 17/18 mei, 7/8 jun, 28/29 jun

Utrecht, Gansstraat 164 - 'De vrije ruimte'
Prijs: €3350,-

Meld je nu aan!

Februari '24 - December '24SPK24V

Ma/di groep

Trainingsdata: 26/27 febr, 25/26 mrt, 22/23 apr, 27/28 mei, 24/25 jun, 9/10 sept, 7/8 okt, 4/5 nov, 9/10 dec

Utrecht, Gansstraat 164 - 'De vrije ruimte'
Prijs: €3750,- 
Bij opgave in 2023 ontvang je €150,- vroegboek korting.

Meld je hier aan!

September '24 - Mei '25SPK24N

Vr/za groep

Trainingsdata:20/21 sept, 18/19 okt, 8/9 nov, 13/14 dec, 10/11 jan, 7/8 febr, 7/8 mrt, 4/5 apr, 16/17 mei

Utrecht, Gansstraat 164 - 'De vrije ruimte'

De Spekkoek. Academy is een CRKBO geregistreerde instelling. Hierdoor is de opleiding vrijgesteld van BTW.
null

Opleiders Spekkoek. Leon en Naomi
oorsprong spekkoek kaartenset

Léon Kempees & Naomi Franken

Oprichters en opleiders van de Spekkoek. Academy

Opleiding Systemisch Werk & Opstellingen (SPK23) - FAQ

De Opleiders

Léon Kempees & Naomi Franken

Léon
Hoofdopleider - Basisopleiding Systemisch Werk & Opstellingen

Trainer, Coach, Maker van de Spekkoek. kaartenset & podcast, Oprichter van Coöperatie Indisch Goud.

Naomi
Hoofdopleider - Basisopleiding Systemisch Werk & Opstellingen

Trainer, Coach, Maker van de Spekkoek. kaartenset, Oprichter van Coöperatie Indisch Goud.

Over de opleiding:

Tijdsinvestering:

Lesuren: 112 + 14 (Examenblok)
Intervisie: 32
Zelfstudie: 98

Totaal: 256 uren

Studieboeken (niet inbegrepen)
Systemisch Coaching - J.J. Stam & B. Schreuder
Gezonde verhoudingen - I. Torsten Preiss
Verschillen omarmen - Jessurun & Warring
De wijsheid is voortdurend onderweg - B. Hellinger (naslag)

Toelatingsvoorwaarden

HBO of HBO werk- en denkniveau.

Deelname aan de opleiding wordt bepaald op basis van de volgende criteria: opleidingsniveau, werkervaring en motivatie.


Na inschrijving wordt een intakegesprek gevoerd.

Gastdocenten

In de opleiding kan het voorkomen dat er gastdocent komt om verbreding te bieden op het curriculum. De hoofdopleider(s) is/zijn daarbij aanwezig voor de holding space. Spekkoek. Academy verzekert dat gastdocent voldoen aan de door ons gestelde kwaliteitseisen.

Wat zit bij de prijs inbegrepen?

Het lesgeld bestaat uit:

Lesgeld voor het jaar (18 dagen)

Locatie
Catering (incl. koffie/thee, sappen en lunch)
Lesmateriaal en artikelen
2 bevlogen trainers
1 op 1 coaching/supervisie door de trainers

Niet inbegrepen:

Boeken en overig studiemateriaal
Overnachting(en)

*Betaling in delen is mogelijk
**CRKBO certificeringproces loopt momenteel, bij het succesvol afronden gaat de BTW naar 0%

Waar vindt de opleiding plaats?

Locatie:

De vrije ruimte
Gansstraat 164
3582 EP Utrecht

Accreditatie

De Spekkoek. Academy B.V. heeft als doel om kwalitatieve opleidingen en masterclasses aan te bieden. Een manier om dat aan te tonen is door accreditatie van branche- en beroepsverenigingen.

Spekkoek. Academy is sinds november 2023 een CRKBO geregistreerde instelling. Opleidingsinstellingen en docenten die aantoonbaar voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstituten voor Kort Beroepsonderwijs kunnen zich laten registreren bij het CRKBO. Een bijkomend voordeel hiervan is dat opleidingsactiviteiten vrijgesteld zijn van BTW.

Onze doelen* op gebied van accreditatie voor 2024 zijn:
- NOBCO (PE-vignet) voor de opleiding Systemisch Werk & Opstellingen
- Registerplein (Bijscholingspunten) voor de opleiding Systemisch Werk & Opstellingen
- SKJ (Registerpunten) voor de opleiding Systemisch Werk & Opstellingen

* Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. De aanvragen zijn op moment van schrijven (nov '23) nog niet opgestart.

Leergang SPK23

November 2023

Trainingsdata:

24/25 nov, 8/9 dec, 12/13 jan, 9/10 febr, 8/9 mrt, 5/6 apr, 17/18 mei, 7/8 jun, 28/29 jun

Utrecht

€3350,- excl. BTW

*Betaling in delen mogelijk